Sunday, December 22, 2013

STEAK DAGING SUKA-SUKA

BAHAN-BAHAN
Sekeping daging - lembu/kambing
atau quater ayam...
3 ulas bawang putih
1 ulas bwg beso dipotong 4
Setengah batang lobak dipotong ikut suka
1 sudu besar lada hitam
garam secukupnya
Sos tomato sesedap rasa
Sos cili sesedap rasa

CARA-CARA
Campurkan garam+ lada hitam (ditumbuk- jgn halus sangat)
Perapkan daging - lagi lama lagi sedap
Sapukan sedikit majerin pada daging dan bakar dlm oven
Masuk sekali bwg beso, bwg putih & lobak tu...
Keluarkan daging bila dak masak

BAHAN-BAHAN KUAH & CARA:
Blend bwg beso, bwg putih & lobak yg dpanggang sekali td
Panaskan atas kuali, letak air sedikit
Masukkan garam, sos tomato & cili secukup rasa
Masak api kecil sampai pekat..
Then curah sos atas daging...

Tips:
1. nak bagi daging lembut- kita ketuk/tumbuk2 daging tu dgn anak lesung sblm perap
2. kalau ayam, jgn buang kulitnye. Masuk bhn perap kat bwh kulit tu, urut2 sikit ayam...

creative cooking by Sue

No comments:

Post a Comment