Sunday, December 22, 2013

DONUT

BAHAN-BAHAN
240gm tepung roti / protein tinggi
1/2 sudu besar yis
1 sudu besar susu tepung
20gm gula kastor
2 biji telur gred b
60ml susu segar
50ml air suam
60gm mentega
1/2 sudu teh esen vanila
Gula kastor utk hiasan

CARA-CARA
1. Campurkan tepung & susu tepung.
2. Cairkan yis dan gula dgn air suam.
3. Kemudian masukkan campuran tepung & susu tepung sedikit demi sedikit.
4.Masukkan mentega, telur & esen vanila.
5.Masukkan susu segar.
Seimbangkan antara susu segar & tepung. Jgn sampai lembik sangat. Uli hingga sebati & sampai doh tak melekat pada tangan.
6.Sapukan sedikit minyak dlm bekas tadi & letakkan doh. Tutup doh dgn tuala lembab. Biar sampai doh naik 2x ganda.
7. Bila doh dah naik, tumbuk doh utk keluar kan anginnya. Uli lagi hingga lembut. Canai dan terap dgn penerap donat @ boleh guna tanganje.
8. Biarkan doh donat tu naik pastu boleh lah di goreng. Goreng sebiji2 utk elakkan hangus.
9. Angkat dan toskan minyak. Golek2 dlm gula kastor.

Utk Hiasan
Celup donat dgn coklat ganache pastu tabur coklat rice yg warna warni, coklat chips, badam & sebagainya. Atau celup dgn coklat putih pastu tabur coklat rice atas dia dan sebagainya mengikut kreativiti anda.

creative cooking by Rodzi

No comments:

Post a Comment