lontong@nasi impit @ ketupat segera (dlm 5 biji yg kecik)
2 sudu besar cili kering kisar
1 labu bawang besar
2 biji bawang putih
1 sudu tomato puri
1 kiub pati ayam
1/2 sudu besar sos tiram
1 tangkai sawi
1/4 lada benggala dihiris
garam secukup rasa
LONTONG
1 pot beras dimasak dengan 3 pot air dan 2 sudu minyak makan dalam periuk nasi elektrik
biar sampai nasi masak dan keluarkan masa tgh panas..masukkan dlm plastik dan ratakan..biar sejuk..dah sejuk potong dadu
CARA-CARA
1.tumis semua bawang, cili sampai wangi
2. masukkan garam, kiub ayam, sos tiram dan tomato puri
3. masukkan batang sawi dan masak sampai layu
4. masukkan lontong..gaul rata..biar seminit dua
5. masukkan daun sawi n lada benggala
6. kacau sekejap dan bila sawi dah layu boleh matikan api
creative cooking by Ita
No comments:
Post a Comment