Sunday, December 22, 2013

SPAGETI LAKSA

BAHAN-BAHAN
Spagetti
Bahan Tumis
3 ulas bwg besar, yg sedang2 saiznye
3 ulas bwg putih
I inci lengkuas
4 biji cili api, kalau xnak letak x pe...
* kisar semua bahan tumis
3 sudu makan rempah kari
Setengah kotak santan ms (kotak kuning)
daun kesum dihiris
Bunga kantan dihiris
* sue suka dua2 benda ni so separuh dia letak terus dlm kuah
2 tin kecil sardin bkn makerel, ambil ikannya sahaja dan basuh
* lepas tu hancurkan

CARA-CARA
Tumis bahan2 kisar sampai naik bau, masukkan rempah kari
Masukkan ikan tadi dan tumis semula
Agak2 ikan & bhn tumis dah sebati masukkan air
* air t'pulang nak byk ke tidak coz nanti letak santan
Kuah mendidih masukkan asam keping, daun kesum & bunga kantan
Biarkan sekejap, bila nak mdidih skali lagi baru masukkan santan
Kacau santan jgn sampai pecah minyak
Bila da agak mdidih sikit2 tu bole la tutup api...

Tips:

1. kalau rebus spagetthi, letak sikit minyak masak dlm 2 sudu n garam secukup rasa dlm air rebusan...
2. Pastikan spagetthi cukup masak- putuskan tgk tgh2 dia ada warna putih x? kalau xde da masak la tu
3. Lepas dah masak rendamkan dalam air sejuk+ais selama 2 min baru toskan...
4. Kalau x nak rendam pun bole just cucur air paip je then toskan spgeti tu gaul dia ngan butter/marjerin.x nak bg lekat

creative cooking by Sue

No comments:

Post a Comment