Sunday, December 22, 2013

BISKUT FAMOUS AMOS NORASIKIN

BAHAN-BAHAN
250g Majerin / butter
200g Tepung Gandum Kegunaan Am
300g Gula Pasir
200g Oat Cepat dimasak 1 cmt Soda Bikarbonat
1 cmt Baking Powder
2 cmt Emplex
200g Coklat Cip
2 bj Telur A
160g Kekacang
2 cmt Esen Vanila Secubit Garam Halus

CARA-CARA
1. Kisar oat menggunakan pengisar bijirin sehingga halus dan gaulkan bersama tepung gandum, soda bikarbonat, baking powder dan emplex. Ketepikan.
2. Pukul majerin dan gula sehingga sedikit keputihan menggunakan mixer atau whisk. Tidak mengapa jika gula tidak hancur.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi hingga sebati. Kemudian masukkan esen vanila dan kacau lagi.
4. Masukkan campuran tepung dan dan gaul sebati menggunakan spatula atau senduk.
5. Akhir sekali masukkan garam, coklat cip dan kekacang. Gaul lagi supaya semuanya rata.
6. Ambil segenggam adunan dan canai setebal 1½cm. Terap menjadi bentuk yang disukai.
7. Susun dalam dulang pembakar dengan jarak 1½ inci diantara satu sama lain dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 - 200 selama 15 minit
8. Setelah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sejuk sedikit kemudian barulah di susun diatas redai supaya ia sejuk sepenuhnya.
9. Hidangkan atau simpan dalam bekas kedap udara.

creative cooking by Ita

No comments:

Post a Comment