Sunday, December 22, 2013

PUDING ROTI

BAHAN-BAHAN

Bahan A:
8 keping roti buang tepi dia dan koyak2kan
2 cawan susu segar(aku guna susu tepung bancuh buat 2 cwn)
-rendam roti dlm susu setengah jam (lebih senang rendam terus dlm loyang guna utk bakar)

Bahan B:
telur ayam 2 biji
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar marjerin/butter
4 sudu besar gula halus(leh kurangkan kalau nak curah sos kastard)
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar kismis/buah2an kering
-campur semua dlm satu mangkuk n curah atas roti yang direndam tadi-kismis last sekali
-bakar suhu 180-200 degree selama 30 minit atau lebih..tengok sampai kaler kat atas tu kekuningan sikit.

Bahan C : sos kastard
1 tin susu cair/ sejat
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula
-kacau sebati dan panaskan atas api kecil...sekejap je..kira hangatkan je or berbuih kecil kat tepi..tutup & sejukkan..

Tips:
1. Bila nak hidangkan boleh curah atas puding..n
2. Sedap dimakan sejuk2..

creative cooking by Ita

No comments:

Post a Comment