Sunday, December 22, 2013

KEK COKLAT VERSI BAKAR

BAHAN-BAHAN
Bahan2 A :
1/2 cawan gula
1 cawan koko
1 cawan air

Bahan2 B:
1 ketul butter 250gm
2 cawan gula
*2 cawan tepung gandum
*1 sudu teh baking powder
*1/2 sudu teh soda bikarbonat
6 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanilla

CARA-CARA:
1. masak bahan A sampai gula larut
2. pukul butter + gula sampai kembang
3. masuk telur pukul sebiji demi sebiji..dah abis masukkan esen vanilla
4. bahan bertanda * tu campurkan ayak
5. masukkan tepung berselang seli dgn bahan A..sambil sambung pukul lg..
6. masukkan dlm loyang yg dah digris dgn marjerin/butter
7. bakar dlm suhu 170-180 degree selama 50-60 minit

Tips:
1.boleh juga nak campurkan susu pekat manis dalam 2 sudu besar utk kek yg lagi moist..tp kena kurangkan gula sikit la
2. Boleh guna terus dlm periuk ajaib..

Creative cooking by Ita

No comments:

Post a Comment