dapurkitaorang khusus untuk kitaorang yang suka masak-masak & makan-makan. Ruangan ini tempat kitaorang kongsi cerita, resipi, gambar dan apa juga pasal masakan. kitaorang percaya dengan berkongsi resipi dan masakan hidup kitaorang menjadi lebih ceria & gembira!
Sunday, December 22, 2013
KEK SPAN PANDAN
BAHAN-BAHAN
1. 150gm tepung superfine
2. 150gm gula castor
3. 5biji telur gred A
4. 1 sudu besar ovelette
5. 80ml air daun pandan atau biasa aku buat 80ml air + pes pandan (ikut suka byk mana n kepekatan warna yg nak)
6. 80ml minyak (sebaiknye minyak jagung)
7. 1 sudu teh serbuk penaik
8. Sedikit pewarna hijau (optional-biasa x letak pun)
CARA-CARA
1. Satukan gula,ovalette,tepung,serbuk penaik dan telur- pukul hingga pekat dan gebu dgn kelajuan tinggi
2. Masukkan air dan pes pandan- pukul hingga adunan kek betul2 ringan
3. Masukkan minyak dlm adunan dan gaul dgn senduk hingga sebati
4. Griskan loyang dan alas dgn kertas pelapik
5. Bakar 45min..suhu 150-180degree (depends pd oven memasing)..api atas & bawah..kalo oven volt besar suhu kurg 150...
6. Dh msk keluar dan terus telangkupkan kt redai kek utk elak kek kempis
creative cooking by Mas
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment