Sunday, December 22, 2013

MOIST OREN MOCHA BROWNIES


BAHAN-BAHAN
Bahan A :
1 cawan butter cair / minyak masak
(kali ni saya guna 1/2 cwn minyak dan 1/2 cwn butter cair)
1 cawan susu cair
2 cawan gula perang(guna gula putih je pun takpe)
1 cawan air panas
1/2 - 1 sudu kecil nescafe - bancuh dengan air panas diatas
2 - 3 sudu besar sunquick orange
Bahan B : (kacau rata) - guna wisk
1 sudu kecil esen vanilla
2 biji telur gred B
Bahan C : ( ayakkan )
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat

Chocolate Topping
250 gm coklat masakan
1 sudu besar butter
1 sudu kecil susu cair

CARA-CARA
Panaskan oven pada suhu 175'C selama 10 minit.
Kacau bahan A supaya sebati.
Masukkan bahan B dan kacau rata.
Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati.
Lapikkan kertas dalam loyang 10x 10 inci.
Bakar selama 45 - 50 minit atau sehingga masak.
Sejukkan kek dan salutkan dengan kerim coklat.* 

Cara-cara untuk topping :
Panaskan coklat dalam periuk / bekas secara double boil.
Bila coklat telah cair tutup api dan campurkan butter. Kacau sebati.
Masukkan susu cair dan kacau lagi.
Salutkan pada kek dan hias mengikut kesukaan.

*Yatie salutkan dngn coklat putih dan selang selikan dgn campuran coklat putih yg di letak perisa oren. Mmng sedap...

creative cooking by Awa

No comments:

Post a Comment