Sunday, December 22, 2013

KEK SPAN PANDAN


BAHAN-BAHAN

1. 150gm tepung superfine
2. 150gm gula castor
3. 5biji telur gred A
4. 1 sudu besar ovelette
5. 80ml air daun pandan atau biasa aku buat 80ml air + pes pandan (ikut suka byk mana n kepekatan warna yg nak)
6. 80ml minyak (sebaiknye minyak jagung)
7. 1 sudu teh serbuk penaik
8. Sedikit pewarna hijau (optional-biasa x letak pun)

CARA-CARA

1. Satukan gula,ovalette,tepung,serbuk penaik dan telur- pukul hingga pekat dan gebu dgn kelajuan tinggi
2. Masukkan air dan pes pandan- pukul hingga adunan kek betul2 ringan
3. Masukkan minyak dlm adunan dan gaul dgn senduk hingga sebati
4. Griskan loyang dan alas dgn kertas pelapik
5. Bakar 45min..suhu 150-180degree (depends pd oven memasing)..api atas & bawah..kalo oven volt besar suhu kurg 150...
6. Dh msk keluar dan terus telangkupkan kt redai kek utk elak kek kempis

creative cooking by Mas

No comments:

Post a Comment