Sunday, December 22, 2013

KEK PUDING KARAMEL


Sebelum dibakar
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

 hasilnya... yummy...block colours!


BAHAN-BAHAN

(A) GULA HANGUS
2 sudu besar gula
Ditabur dln loyang n masak atas api perlahan smpai tukar warna keperangan...ketepikan

(B) LAPISAN PUDING
400ml susu cair (1 tin la sng citer)
140gm gula castor
1 sudu teh esen vanilla
2 biji telur
3 biji kuning telur

(C) LAPISAN KEK
140gm tepung
1 sudu teh baking powder
70gm gula castor
3 biji kuning telur
135ml air
45ml minyak msk/jagung
2 sudu besar susu pekat

(D) MERINGUE
6 biji putih telur
70gm gula castor
1 sudu teh krim of tartar

CARA-CARA
1. Sediakan bahan A..ketepikan
2. Campurkan semua bahan B..kacau perlahan..jgn smpai berbuih2..tapiskan n masuk dlm loyang berisi bahan A yg dah sejuk..ketepikan..
3. Campurkan semua bahan C dan pukul hingga sebati..ketepikan
4. Pukul bahan D smpai kembang dan bila terbalik x jatuh..
5. Campurkan adunan C dan D dan gaul hingga rata dan sebati
6. Bahagikan adunan kpd bbrapa bahagian..ikut suka brapa warna yg nak diletak
7. Masukkan ke dlm loyang yg ada gula hangus & karamel (bahan A dan B)..letak dr tengah dan selang selikan warna..
8. Bakar cara double boil / waterbath..sejam 10min..suhu 175..api bwh 40min & selebihnya api atas bwh..

creative cooking by Mas

No comments:

Post a Comment