Sunday, December 28, 2014

CREME BRULEE

Bhn2:-
1. 4 biji kuning telur
2. 1 1/2 sudu besar gula kastor
3. 600ml whipping cream
4. 1 sudu kecil esen vanilla

Cara:
1. Pukul telur dan gula smpai sebati
2. Msk krim dlm periuk secara double boiler n kacau
3. Bila dh agak msk..msuk campuran telo dlm krim..gaul rata hingga mendidih n pekat
4. Msuk dlm bekas..susun atas tray pembakar berisi air..double boiler gak..
5. Bakar dlm oven selama 40 minit..140c..
6. Biar sejuk kejap then msuk dlm fridge utk sejukkan
7. Tabur gula kastor bila dh sejuk..torch kan bhgn atas atau grill dlm oven hingga gula jd merah..
8. Simpn sejuk smula..sedap mkn bila sejuk..
(cara di atas tak torch/ grill gula atas krim tu..cuma wat gula karamel..bila nk mkn tuang sket kt atas tu)

Creative cooking by mas

No comments:

Post a Comment