Sunday, December 28, 2014

CREME BRULEE

Bhn2:-
1. 4 biji kuning telur
2. 1 1/2 sudu besar gula kastor
3. 600ml whipping cream
4. 1 sudu kecil esen vanilla

Cara:
1. Pukul telur dan gula smpai sebati
2. Msk krim dlm periuk secara double boiler n kacau
3. Bila dh agak msk..msuk campuran telo dlm krim..gaul rata hingga mendidih n pekat
4. Msuk dlm bekas..susun atas tray pembakar berisi air..double boiler gak..
5. Bakar dlm oven selama 40 minit..140c..
6. Biar sejuk kejap then msuk dlm fridge utk sejukkan
7. Tabur gula kastor bila dh sejuk..torch kan bhgn atas atau grill dlm oven hingga gula jd merah..
8. Simpn sejuk smula..sedap mkn bila sejuk..
(cara di atas tak torch/ grill gula atas krim tu..cuma wat gula karamel..bila nk mkn tuang sket kt atas tu)

Creative cooking by mas

CHILLED STRAWBERRY CHEESECAKE (ukuran cawan)

Bahan2: 
1. 80gm majerin/mentega,dicairkan  
(1/2 cwn)
2. 200gm biskut digestive
(12 keping) 
3. 250gm cream cheese  
(1 pack tatura Kecik)
4. 60gm gula halus  
(1/2 cawan)
5. 6-8biji stoberi,dikisar halus      
6. 1 sudu teh stoberi emulco (optional) 
7. 6 biji stoberi,dipotong dadu 
8. 1 1/2 sudu besar gelatin  
9. 125ml air suam  
(1/2 cawan)
10. 200ml whipping cream
11. Fresh strawberry & strawberry filling (optional utk topping)  

Cara:- 
1. Cairkan majerin/mentega. 
2. Hancurkan biskut digestive 
3. Masukkan majerin cair sikit2 dlm biskut,hingga sebati dan boleh dikepal  
4. Masukkan dlm springform,tekan padat2 n rata,masuk dlm fridge  
5. Putar cream cheese dgn gula halus hingga berkrim,masuk puree stoberi & stoberi emulco,putar rata. 
6. Dalam bekas lain,putar whipping cream (jgn smpai kembang sgt),then masukkan dlm bancuhan cream cheese. Gaul guna spatula hingga rata 
7. Gelatin + air hingga larut n jernih, tuang dlm adunan,kacau rata,masuk stoberi yg dh dipotong dadu  
8. Tuang dlm bekas biskut yg dlm fridge. 
9. Simpan dlm fridge..hingga keras. Lastly,topping atas bole buat ikut suka..

Creative cooking by awa

PUDING COCKTAIL BETTY

Bahan2 puding:
1 cwn tepung jagung
4 biji telur (asingkan kuning) - pukul smp putih pekat 
1 cwn gula pasir
5 cwn air
1 camca tepung kastard
1 camca perasa pisang
1 kotak kecik raisin hitam
Cara : 
1. Masukkan tepung jagung dlm periuk + air, masak api perlahan + Gula + tepung kastard + perasa pisang, masak smp pekat (kaler jd gold)
2. Sambil tu pukul telor putih smp pekat
3. Masukkan telor dh pukul dlm no.1, kacau2 kasi mesra + tabur raisin
4. Dah siap masukkan dlm bekas dan sejukkan dlm peti ais

Kuahnya:
1 tin susu cair
2 tin air ( pakai tin susu tu jgk)
1 cwn gula
1 camca perasa vanilla
Cara:
1. Masukkan susu cair dlm piuk+ air+ gula+ perasa vanilla, kacau smp masak 
2. Dah mendidih, sejukkan dan masuk peti ais 

Creative cooking by mar

KEK COKLAT KUKUS LAPIS CHEESE

BAHAN-BAHAN KEK COKLAT :-)
2 biji telur gred A
1 cawan gula halus
1 camca teh esen vanilla
Secubit garam
1/2 cawan air panas
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan minyak jagung
1 cawan tepung gandum*
3 camca besar serbuk koko*
1 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh baking powder*(*disatukan dan di ayak)

BAHAN-BAHAN LAPIS CHEESE :-)
250 gram krim cheese
60 gram gula halus
1 biji telur gred A
1 camca besar air
1 camca besar tepung gandum

CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan kukusan. Lenser tin berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyal. lenser juga kertas tadi. Ketepikan..

UNTUK KEK COKLAT :- Putar telur dan gula hingga kembang dan pekat, masukkan esen vanilla dan garam, putar rata. Tambah susu cair, minyak jagung dan air panas, putar sebati dengan kelajuan sederhana. Masukkan bahan2 yang diayak sedikit demi sedikit hingga habis, putra rata dan matikan mixer. Bagi kepada 2 bahagian sama banyak. Ketepikan.

UNTUK LAPISAN KEJU :- Putar krim cheese dan gula hingga sebati dan licin. Masukkan telur dan putar hingga kembang. Tambah tepung dan air, putar hingga semua sebati dan tidak berbintil2.

UNTUK KEK COKLAT KUKUS LAPIS CHEESE :- Tuang satu bahagian kek coklat. Ratakan dan tutup permukaan tin dengan aluminium foil. Kukus selama 20 minit, guna api sederhana. Kemudian tuang pula adunan krim cheese, ratakan dan sambung kukus 20 minit lagi. Tuang baki bahagian kek coklat ratakan dan sambung kukus selama 45 minit atau hingga masak (bila anda cucuk dengan lidi sate atau cake tester di bahagian tengah kek dan keluarnya bersih, tanda kek dah masak).
Sejukkan kek sekejap, kemudian boleh keluarkan dari tin. Biar kek sejuk sepenuhnya atas jaringan dan boleh dipotong untuk dihidangkan.....